Головна » 2014 » Жовтень » 22 »

Дбаємо про природу!


19:18

Дбаємо про природу!

Проблема засмічення побутовим сміттям є дуже актуальною в нашому місті. Особливо інтенсивно канівчани та гості міста забруднюють побутовим сміттям зони відпочинку, зокрема прибережну смугу річки Дніпро в районі паркової зони міста та на не облаштованих пляжах у місті. Періодично у місті проводяться так звані «суботники» або акції, що спрямовані на прибирання околиць міста, набережної, парків від сміття. Та мабуть їх замало.
Відголоски забруднення прибережної смуги Дніпра у місті Каневі зачіпають і території Канівського природного заповідника. Зокрема заплавні острови Круглик та Шелестів. Під час весняних повеней значна частина островів затоплюється водами Дніпра. Рівень води піднімається і на прибережній смузі міста Канева, сміття залишене людьми на березі потрапляє у воду, його несе течією вниз по Дніпру. Так воно потрапляє до островів, зачіплюється за кущі, коріння дерев, осідає на островах. 
Рання осінь найсприятливіший час для прибирання островів від цього сміття. Листя з дерев ще не нападало і не заховало під собою сміття, а трава вже суха та поріділа, тому його добре видно. Навесні, під час повені, прибрати сміття неможливо, — острови на більшій своїй площі затоплені. Влітку трава висока і густа, сміття не видно, а червень — це взагалі місяць тиші, коли у тварини народжується потомство, тому турбувати в цей час їх в природі неприпустимо.
20.09.2014 р. та 15.10.2014 р. працівники заповідника прибрали острови Круглик та Шелестів від пластикових, поліетиленових пакетів та скляних пляшок. Таке забруднення  побутовим сміттям завдає лихо природі. Період розкладання пластику в природі складає від 100 до 500 років, а від скла може виникнути пожежа чи поранитись тварини.
Масштаби зібраного сміття вражаючі, його було зібрано 33 мішки, кожен об’ємом 160 л.
Якщо лише з двох, до того ж заповідних, островів було зібрано таку його кількість, то не складно уявити який об’єм сміття забруднює усе узбережжя та острови на Дніпрі.
Бережіть природу! Не залишайте сміття після себе на місцях відпочинку!

Дбаємо про природу

Дбаємо про природу

Дбаємо про природу

Адміністрація Канівського природного заповідника

Категорія: екологічна акція | Переглядів: 968 | Додав: kanivbiosfera | Теги: Kaniv Nature Reserve, сміття, екологічна акція, Канівський природний заповідник, дбаємо про природу
Всього коментарів: 0
avatar

Телефонуйте


(04736) 3-29-91

Гаряча лінія Канівського природного заповідника, на яку можуть звертатись громадяни у випадку: пожежі в лісі;
протиправних дій, що завдають шкоди природі (рубки дерев, полювання на звіра, збирання грибів, лікарських рослин, ягід); виявлення в природі поранених диких тварин.
Також бажаючі можуть отримати, за цим номером, інформацію стосовно законного перебування на території заповідника.

Останні новини:


[17.02.2022][екологічна просвіта]

Водно-болотні угіддя Канівщини: проблеми та перспективи їх вирішення.

[17.12.2021][екологічна просвіта]

Збережи ялинку

[16.12.2021][екологічна просвіта]

Діти канівських шкіл декламували слухачам радіо "Магніт" свої вірші, на тему збереження лісових красунь

[17.11.2021][ювілей]

Як Канівський заповідник відзначив День науки-2021

[04.10.2021][екологічна просвіта]

Всесвітній день захисту тварин.

Хмарка тегів :


Канівський природний заповідник Kaniv Nature Reserve первоцвіти баклан День Землі екологічна просвіта Ряст ущільнений Київський національний університет kanivbiosfera.at.ua Похмурий Дніпро Канів екологічна акція Не рубай ялинку! лісова красуня Збережи первоцвіти Меланчин потік Канівський заповідник квест Збережи ялинку! природоохоронна акція Вуж звичайний Дні науки флешмоб Міжнародна конференція природа