Головна » 2016 » Січень » 26 » Як зробити шпаківню або синичник?
14:32
Як зробити шпаківню або синичник?

Методичні рекомендації надані науковцями Канівського природного заповідника. Ви можете вибрати будь-який з запропонованих варіантів, щоб виготовити шпаківню або синичник. 

Як зробити шпаківню або синичник?

Шпаківні

 

Шпаки (близько 80 %) та інші птахи заселяють дощаті шпаківні.

Шпаківню, основну модель якої показано на мал. 1, виготовляють з двох дощок, найкраще соснових. Одна з них має бути завдовжки 91 см, завширшки 13 см, а друга відповідно 88 і 17 см. Товщина обох дощок 2-2,5 см.

Як зробити шпаківню або синичник?

Дошки обстругують рубанком тільки з одного боку, а також у місцях їх скріплення. Це роблять для того, щоб дошки щільніше прилягали одна до одної і між ними не було ніяких щілин, крізь які всередину шпаківні задував би вітер чи потрапляла вода. Ні в якому разі не мож­на обстругувати дошку з обох боків. Стінки всередині шпа­ківні повинні бути шершаві, щоб птахи, а тим більше пта­шенята, могли б в разі потре­би легко вилазити з гніздівлі. Дошку завширшки   13 см розмічають так, щоб з неї вийшло дві бокові стінки зав­довжки по 32 см, низ кришки і дно по 13 см (мал. 2). Після цього її розпилюють.

Як зробити шпаківню або синичник?

З другої дошки повинні вийти передня і задня стінки завдовжки по 32 см і кришка — 24 см. Якщо є можливість, краще кришку зробити з обапола, як показано на мал. 3. 

Як зробити шпаківню або синичник?Як зробити шпаківню або синичник?

Півкруглою стамескою або коловоротом у дошці, призначеній для передньої стінки, роблять круглий отвір (льоток) діаметром 4,7 см, крізь який птах залазитиме у шпаківню. Льоток має бути віддалений на 5 см від верхнього краю передньої стінки. Отвір потрібно зачистити рашпілем.

Якщо неможливо зробити отвір зазначеним способом, тоді треба вирізати частину передньої стінки в одному з верхніх кутів (мал. 4).

 Але шпаківні з таким отвором птахи заселяють не завжди охоче. Довжина і ширина отвору повинні бути не меншими 4,5 см, при рівно прибитій кришці. Щоб закріпити шпаківню, з дошки вирізають рейку завдовжки 50-60 см і завширшки 5-6 см.

Збиваючи шпаківню, насамперед прибивають задню стінку до рейки. Цвяхи, що виступають на зовнішньому боці рейки, загинають. Рейка має виступати зверху і знизу шпаківні. Після цього до дна шпаківні прибивають бокові, передню і зад­ню стінки так, щоб верхня частина їх була на одному рівні і кришка щільно прилягала до всіх стінок. Треба стежити, щоб кінці цвяхів не висту­пали всередину шпаківні. До кришки прибивають низ і пробують, чи легко він заходить у шпаківню. Якщо він заходить туго, краї підрізують. Це необ­хідно для того, щоб можна було зняти кришку шпаківні, коли дерево в негоду розбухне. Кришку не треба прибивати, бо, перевіряючи шпаківню, доведеться щоразу відкривати її. Можна залишити кришку прикритою або зробити в стінці й нижній частині її отвір, у який вставити дротину чи цвях.

Закріплювати шпаківню без рейки на дереві краще алюмінієвим дротом. З одного боку шпаківні дріт прикріплюють наглухо, а з другого — гачком накидають на цвях. Це дає змогу вішати шпаківню на бічних гілках біля стовбура, на стінах будівель.

Крім описаної моделі шпаківні, є багато інших, але для їх виготовлення потрібно більше часу. Основний принцип будови цих шпаківень такий самий, але кришка в них похила назад, наперед чи на обидва боки (мал. 5). Щоб виготовити таку кришку, дошки стінок треба різати під кутом.

Як зробити шпаківню або синичник?

Шпаківню, виготовлену з нових дощок, найча­стіше вивішують не фарбуючи. Звиклі до такого типу гніздівель шпаки селяться в них. Іноді шпаківні фарбують у темний колір.

 Синичники

 

Штучні гніздівлі для синиць називаються синичниками. Виготовляють їх, як і шпаківні, з різного матеріалу (дощок, дерева, кори, гарбузів тощо).

Синичники з дощок мають таку саму форму, як і шпаківні основної моделі (мал. 1), але менші за розмірами. Синичники виготовляють так: беруть дві дошки завдовжки 75 і 77 см і завтовшки 2 см. Перша повинна бути завширшки 14 см, друга — 10 см. З вужчої дошки роблять дві бокові стінки завдовжки по 28 см, низ кришки і дно — по 10 см, з ширшої — передню і задню стінки завдовжки по 28 см і кришку — 18 см. Виходить синичник роз­міром 14×14×28 см. Кришку краще робити з обапола завширшки 15 см. Діаметр льотка для великої синиці має бути 2,9—3 см, для інших птахів, що гніздяться в синичниках,— 3—3,2 см. Льоток роб­лять на відстані 4 см від верхнього краю передньої стінки. Прикріплюють синичник до дерева або під­вішують його на сучки так само, як і шпаківню. Синичники можуть бути й більших розмірів — 20×20×28 см. їх можна робити і з квадратним отвором (3×3; 3,5×3,5 і 4×4 см) в одному з верх­ніх кутів передньої стінки (мал. 4). Такі синични­ки простіше виготовляти.

Синичники роблять також з одно- або двопохилим дахом. Проте в синичниках з похилим наперед дахом залишається багато невикористаної площі між задньою стінкою і кришкою. Крім того, льоток у таких синичниках дуже наближений до дна. Синичники з двопохилим дахом гарні на вигляд, нагадують невеличкий будиночок, але їх можуть виготовляти лише учні, добре обізнані із столярною справою. Роблять синичник з двопохилим дахом так: беруть три дошки, одна завдовжки 56 см, завширшки 14 см, друга завдовжки 50 см, завширшки 10 см, третя 20 см завдовжки, 17 см завширшки. Товщина дощок 2 см. Далі розмічають лінії роз­різу дощок на частини гніздівлі, як це показано на мал. 6.

Як зробити шпаківню або синичник?

Для цього відкладають з обох боків до­щок по 21 см, а потім — по 14 см. Утворені чотири точки сполучають двома лініями навхрест. По цих лініях і треба розпиляти дошки. При цьому дошку спочатку розпилюють по одній лінії не до кінця, але так, щоб вона не переламалася. Потім її роз­пилюють по другій .лінії, після чого продовжують розпилювати по першій в кожному відрізаному шматку. Дошку, що піде на бокові стінки, розпи­люють у товщину під кутом 45°. Діаметр льотка для великої синиці 2,9-3 см. Синичники з похи­лим дахом показано на мал. 7.

Як зробити шпаківню або синичник?

Категорія: екологічна просвіта | Переглядів: 1601 | Додав: kanivbiosfera | Теги: Канівський природний заповідник, синичник, сєкрєтна лабораторія, шпаківня
Всього коментарів: 0
avatar

Телефонуйте


(04736) 3-29-91

Гаряча лінія Канівського природного заповідника, на яку можуть звертатись громадяни у випадку: пожежі в лісі;
протиправних дій, що завдають шкоди природі (рубки дерев, полювання на звіра, збирання грибів, лікарських рослин, ягід); виявлення в природі поранених диких тварин.
Також бажаючі можуть отримати, за цим номером, інформацію стосовно законного перебування на території заповідника.

Останні новини:


[17.02.2022][екологічна просвіта]

Водно-болотні угіддя Канівщини: проблеми та перспективи їх вирішення.

[17.12.2021][екологічна просвіта]

Збережи ялинку

[16.12.2021][екологічна просвіта]

Діти канівських шкіл декламували слухачам радіо "Магніт" свої вірші, на тему збереження лісових красунь

[17.11.2021][ювілей]

Як Канівський заповідник відзначив День науки-2021

[04.10.2021][екологічна просвіта]

Всесвітній день захисту тварин.

Хмарка тегів :


Канівський природний заповідник Kaniv Nature Reserve первоцвіти баклан День Землі екологічна просвіта Ряст ущільнений Київський національний університет kanivbiosfera.at.ua Похмурий Дніпро Канів екологічна акція Не рубай ялинку! лісова красуня Збережи первоцвіти Меланчин потік Канівський заповідник квест Збережи ялинку! природоохоронна акція Вуж звичайний Дні науки флешмоб Міжнародна конференція природа