Головна » 2017 » Жовтень » 25 » 150 років від дня народження відомого українського вченого Миколи Федотовича Біляшівського
12:31
150 років від дня народження відомого українського вченого Миколи Федотовича Біляшівського

Ювілейну дату —150 років від дня народження відомого українського вченого Миколи Федотовича Біляшівського (1867–1926), відзначили у Канівському природному заповіднику.
24 жовтня, директор Канівського природного заповідника Володимир Пилипенко,  заступник Канівського міського голови Наталія Матінова, перший заступник голови Канівської районної державної адміністрації Тетяна Животова, керуючий справами Канівської районної ради Світлана Сіренко, заступник директора ПрАТ «Миронівська птахофабрика»  Світлана Ніколаєнко, місцеві депутати, науковці Шевченківського національного заповідника, школярі канівських міських та районних шкіл з  вчителями та громадськістю  — вшанували пам’ять академіка, поклали квіти до  могили вченого. 
 «Микола Біляшівський — один з фундаторів музейної справи в Україні, організатор першого міського музею в Києві, редактор першого археологічного журналу в Україні, дослідник пам’яток історії та археології, творчої спадщини Тараса Шевченка, збирач народного декоративного мистецтва.» — зазначив Олександр Полішко, завідуючий музеєм природи Канівського природного заповідника.
Під час заходу відомий шевченкознавець — Зінаїда  Тарахан-Береза, висловила свою втіху від того, що молодь шанує пам’ять Миколи Федотовича. Вана розповіла присутнім, що саме завдяки піклуванню М. Ф. Біляшівського в 1920-х рр. вдалося здійснити заходи по охороні могили Великого Кобзаря на Тарасовій горі. Вчений-подвижник врятував частину пам’ятника-хреста, скинутого з могили Тараса Шевченка в 1923 році. 
Після урочистої частини школярі пройшли екологічними маршрутами заповідного лісу де познайомилися з місцями охорони пам’яток історії та археології котрі досліджував Микола Біляшівський, потім прослухали лекцію про життєвий і творчий шлях академіка. А на закінчення, ще довго ділилися враженнями від почутого і побаченого за чашкою чаю і солодощами. 
Також всі бажаючі відвідали меморіальні кімнати присвячені життю Біляшівського в Музеї природи заповідника. 
До ювілею, за фінансової підтримки ПрАТ «Миронівська птахофабрика», було випущено путівники «Княжа гора» і «Велике Скіфське городище».
До 150-річчя, Видавництво Олександра Савчука, видало книгу Миколи Біляшівського "Українське народне мистецтво". Це видання є першим українським перекладом англомовної праці видатного українського науковця та музейника Миколи Федотовича Біляшівского, що вийшла в Лондоні 1912 року у видавництві часопису «The Studio». Книгу доповнено унікальними світлинами етнографічного характеру кін. XIX — поч. ХХ ст. з колекції Національного художнього музею України.

150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського150 років від дня народження Миколи Федотовича Біляшівського

Категорія: ювілей | Переглядів: 1331 | Додав: kanivbiosfera
Всього коментарів: 0
avatar

Телефонуйте


(04736) 3-29-91

Гаряча лінія Канівського природного заповідника, на яку можуть звертатись громадяни у випадку: пожежі в лісі;
протиправних дій, що завдають шкоди природі (рубки дерев, полювання на звіра, збирання грибів, лікарських рослин, ягід); виявлення в природі поранених диких тварин.
Також бажаючі можуть отримати, за цим номером, інформацію стосовно законного перебування на території заповідника.

Останні новини:


[17.02.2022][екологічна просвіта]

Водно-болотні угіддя Канівщини: проблеми та перспективи їх вирішення.

[17.12.2021][екологічна просвіта]

Збережи ялинку

[16.12.2021][екологічна просвіта]

Діти канівських шкіл декламували слухачам радіо "Магніт" свої вірші, на тему збереження лісових красунь

[17.11.2021][ювілей]

Як Канівський заповідник відзначив День науки-2021

[04.10.2021][екологічна просвіта]

Всесвітній день захисту тварин.

Хмарка тегів :


Канівський природний заповідник Kaniv Nature Reserve первоцвіти баклан День Землі екологічна просвіта Ряст ущільнений Київський національний університет kanivbiosfera.at.ua Похмурий Дніпро Канів екологічна акція Не рубай ялинку! лісова красуня Збережи первоцвіти Меланчин потік Канівський заповідник квест Збережи ялинку! природоохоронна акція Вуж звичайний Дні науки флешмоб Міжнародна конференція природа