Головна » 2018 » Квітень » 26 » Весняна пташина феєрія – подарунок Каневу від учнів школи № 4
14:08
Весняна пташина феєрія – подарунок Каневу від учнів школи № 4

Кажуть, весна не наступить, якщо не попросити птахів принести ключі від тепла і не замкнути зиму. Була на нашій землі споконвічна традиція – викликати птахів з вирію. Це запрошення було справжнім святом, зі співами – веснянками, запрошенням весни й тепла на крилах пернатих мандрівників. Іще із частуванням крилатих гостей і тих, хто їх запрошує.
 А зима ж цього року ніяк не хотіла нас відпустити! Тож зігріти серця  канівчан після холоду і снігу змогли учні та вчителі загальноосвітньої школи № 4, які влаштували за підтримки Канівського природного заповідника ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Відділу культури Виконавчого комітету Канівської міської ради неймовірно яскраве Свято зустрічі птахів. 
Наші пращури закликали птахів на свято сорока святих. Школярі ж влаштували це дійство тоді, коли всі, хто любить свіже повітря, змогли вийти до парку. 
Учні 2-4 класів під керівництвом своїх класоводів – О.В. Торшиної, Т.Б. Чернявської, Н.В. Мозгової, Л.О. Морозової та 5-А класу Т.С. Володченко просто неба біля фонтану у парку на Набережній, улюбленому всіма жителями міста, відтворили справжню феєрію закликання весни. 
У їх виконанні зовсім нового звучання отримали стародавні українські звичаї. Звучали співи веснянок, традиційні заклички про весну, припрошення птахів. А ще були дивовижні танцювальні номери, які відтворюють старовинні хороводи під звучання весняних співів. Як на крилах весни, діти, наче радісні пташки, кружляли перед глядачами сонячним вихором.
Також глядачі отримали можливість перевірити свої знання птахів у вікторині, яку проводила Весна – ведуча, учениця 7 класу Діана Левіт. 
Свято нікого не залишило байдужим – зібралося багато глядачів. Ті, хто йшов у своїх справах – зупинялися, щоб подивитися на цю щемливо-ніжну красу. І навіть ті, хто приїжджав на машинах, призупинялися, щоб побачити це диво...
А старші – учні 9 класів – разом з працівниками лісової охорони Канівського заповідника М.В. Дончуком та О.П. Комендантського – зробили справжній подарунок птахам, розвісивши шпаківні та встановивши годівниці у парку на Набережній.
 Важливий внесок у проведення свята зробили й співробітники сектору екологічної освіти і науковці Канівського заповідника Ю.М. Кульша, О.О. Нестеренко, І.В. Шокун, О.В. Яременко, Є.Д. Яблоновська-Грищенко. Вони були консультантами в опрацюванні інформації для свята та підбиранні екологічно значущих звичаїв. А під час свята вручили школярам подарунки від заповідника. Та почастували учнів традиційними святковими ласощами – печивом-«жайворонками», які виготовили власноруч. Адже саме власноруч виготовлені весняні ласощі, кажуть, приносить здоров'я, щастя, веселу весну і літо і  загалом гарний рік... Чого і бажали співробітники заповідника тим, хто створив для Канева це свято. 
І, звичайно, Канівський заповідник не міг не подякувати вчителям – організаторам цієї весняної  феєрії. Та тим, хто організував всебічну технічну підтримку – Відділу культури Канівської міської ради.

Науковий співробітник Канівського природного заповідника кандидат біологічних наук Є.Д. Яблоновська-Грищенко

день птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахівдень птахів

Категорія: екологічна просвіта | Переглядів: 1039 | Додав: kanivbiosfera | Теги: день птахів
Всього коментарів: 0
avatar

Телефонуйте


(04736) 3-29-91

Гаряча лінія Канівського природного заповідника, на яку можуть звертатись громадяни у випадку: пожежі в лісі;
протиправних дій, що завдають шкоди природі (рубки дерев, полювання на звіра, збирання грибів, лікарських рослин, ягід); виявлення в природі поранених диких тварин.
Також бажаючі можуть отримати, за цим номером, інформацію стосовно законного перебування на території заповідника.

Останні новини:


[17.02.2022][екологічна просвіта]

Водно-болотні угіддя Канівщини: проблеми та перспективи їх вирішення.

[17.12.2021][екологічна просвіта]

Збережи ялинку

[16.12.2021][екологічна просвіта]

Діти канівських шкіл декламували слухачам радіо "Магніт" свої вірші, на тему збереження лісових красунь

[17.11.2021][ювілей]

Як Канівський заповідник відзначив День науки-2021

[04.10.2021][екологічна просвіта]

Всесвітній день захисту тварин.

Хмарка тегів :


Канівський природний заповідник Kaniv Nature Reserve первоцвіти баклан День Землі екологічна просвіта Ряст ущільнений Київський національний університет kanivbiosfera.at.ua Похмурий Дніпро Канів екологічна акція Не рубай ялинку! лісова красуня Збережи первоцвіти Меланчин потік Канівський заповідник квест Збережи ялинку! природоохоронна акція Вуж звичайний Дні науки флешмоб Міжнародна конференція природа