Головна » 2019 » Липень » 8 » 7 липня – День працівника природно-заповідної справи України
06:12
7 липня – День працівника природно-заповідної справи України

Ще з часу виникнення самої ідеї заповідання, яку висловив у 1895 році великий вчений, засновник науки про ґрунтознавство В. В. Докучаєв, наукові кола та прогресивна громадськість вважали збереження заповідних еталонів кожної природно-історичної області своїм святим обов’язком, справою совісті й честі нації. Загалом заповідну справу можна визначити як теорію та практику збереження і відновлення ландшафтних комплексів, а також їх раціональне використання у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.
Для відзначення нелегкої та сумлінної праці працівників природно-заповідної справи Президентом України підписано Указ від 18 серпня 2009 року № 629 «Про День працівника природно-заповідної справи», в якому зазначено, що в Україні встановлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.
Так станом на  сьгоднішній день природно-заповідний фонд Черкаської області нараховує 531 об’єкт  природно-заповідних комплексів, які були створені з метою збереження різноманіття ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу регіону.  З них: 22 – загальнодержавного та 509 місцевого значення. Це такі, як: Канівський природний заповідник, національні природні парки «Білоозерський» та «Нижньосульський», дендрологічний парк «Софіївка», Черкаський зоологічний парк, регіональний ландшафтний парк «Трахтемирів», 223 заказники, 192 пам’ятки природи, 58 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища.Природно-заповідний фонд Черкаської області є важливою складовою екологічної системи України та забезпечує підтримання Галицько-Слобожанського (лісостепового) широтного екокоридору та Дніпровського меридіонального екокоридору.Загальна площа природно-заповіднихоб’єктів становить 63 879,11 га, що становить 3,0% від загальної площі території Черкаської області. Також, в області нині працюють над створенням Національного природного парку «Холодний яр» в Чигиринському та Кам’янському районах площею 8518,6623 га. А також – Національного природного парку «Середньодніпровський» у межах Канівського, Черкаського і Золотоніського районів площею 126,13 тис. га.

 7 липня – цей день для професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він з святом Івана Купала присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.
 Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого за легендою має чарівні властивості. Цього року символом обрано Сальвінію плаваючу (Salvinia natans), з родини Сальвінієвих, пристосувалася до життя в помірних широтах і є досить звичайною водяною папороттю. Зростає майже на всьому просторі України.
 Сальвінії плавають на поверхні стоячих і повільно поточних вод, іноді утворюючи щільні зарості, що закривають доступ світла у водойму. Такі щільні поверхневі килими з сальвіній особливо часто ведуть до змін екологічних умов водойм. Позбавлені світла під килимом сальвіній, слабко розвиваються занурені інші водяні рослини, для них ускладнюється доступ до поверхні води і дихання атмосферним киснем. У той же час зарості сальвіній служать хорошим притулком для мальків риб в перші тижні їх розвитку. 
Занесена до Червоної книги України Сальвінія плаваюча в зв’язку з поступовим зникненням, це пов’язано насамперед із забрудненням прісних водойм, висиханням тощо.
Збережемо природу – збережемо Україну!

Переглядів: 606 | Додав: kanivbiosfera | Теги: День працівника природно-заповідної
Всього коментарів: 0
avatar

Телефонуйте


(04736) 3-29-91

Гаряча лінія Канівського природного заповідника, на яку можуть звертатись громадяни у випадку: пожежі в лісі;
протиправних дій, що завдають шкоди природі (рубки дерев, полювання на звіра, збирання грибів, лікарських рослин, ягід); виявлення в природі поранених диких тварин.
Також бажаючі можуть отримати, за цим номером, інформацію стосовно законного перебування на території заповідника.

Останні новини:


[17.02.2022][екологічна просвіта]

Водно-болотні угіддя Канівщини: проблеми та перспективи їх вирішення.

[17.12.2021][екологічна просвіта]

Збережи ялинку

[16.12.2021][екологічна просвіта]

Діти канівських шкіл декламували слухачам радіо "Магніт" свої вірші, на тему збереження лісових красунь

[17.11.2021][ювілей]

Як Канівський заповідник відзначив День науки-2021

[04.10.2021][екологічна просвіта]

Всесвітній день захисту тварин.

Хмарка тегів :


Канівський природний заповідник Kaniv Nature Reserve первоцвіти баклан День Землі екологічна просвіта Ряст ущільнений Київський національний університет kanivbiosfera.at.ua Похмурий Дніпро Канів екологічна акція Не рубай ялинку! лісова красуня Збережи первоцвіти Меланчин потік Канівський заповідник квест Збережи ялинку! природоохоронна акція Вуж звичайний Дні науки флешмоб Міжнародна конференція природа